När Harald läste Malmökommisionens rapport om socialt välmående och hälsa insåg han att något var fel. Trots att träning och välmående blev mer och mer populärt, var det fler och fler som hade tid eller råd att träna. Beslutet var taget, snart växte Träna i Parken fram – en plattform där nybörjare, träningsfreak och nyfikna soffpotatisar kan ta steget till att träna tillsammans, utan krav och prestationsångest.  

Harald tror att Träna i Parken kan locka fler till Malmös utegym. Foto: Livia Bergvall

Harald tror att Träna i Parken kan locka fler till Malmös utegym. Foto: Livia Bergvall

Konceptet är enkelt: Träna i Parken bjuder in ett antal tränare och ledare som var och en håller i ett antal pass, någonstans i Malmös offentliga rum. Yoga, Crossfit, Cavemanträning och Gerillalöpning är några av träningsformer som står på agendan. Passen är offentliga och alla som vill vara med är välkomna.

Till vardags driver han kreditupplysningsföretaget Syna, där han arbetar med marknadsföring och försäljning.

Men Träna i Parken började när Malmökommisionens rapport om hälsa publicerades.
Siffrorna såg mörka ut, klyftan mellan grupper med den bästa och sämsta hälsan blev bara bredare, och det sociala perspektivet gick inte att blunda för. Fysisk hälsa hade blivit en klassfråga. Fler och fler hade inte råd, tid eller kunskapen till att må bra. Rapporten menar att det är 6 års skillnad i livslängd mellan dessa grupper. Någonting behövde göras.

Malmö har många utegym och offentliga utrymmen som kan spela en stor roll för att bryta den negativa utvecklingen, men riktigt så enkelt är det inte.

Det handlar inte bara om att presentera Malmös utegym för stadens invånare, oberoende av kön, ålder och tidigare erfarenhet av träning, menar han. En av de stora utmaningarna Träna i Parken jobbar med, är att över 90% av de som använder Malmös offentliga gym är män.

– Om en nattklubbschef skulle presentera sådana siffror till sina chefer, hade denne fått sparken direkt. Men på något sätt är det helt okej när det kommer till offentliga gym i Sveriges tredje största stad.

Alla som vill vara med är självklart välkomna, trots att tjejer ska känna sig lite extra inbjudna. Passen ligger på en nivå där nybörjare ska sig bekväma – och de lite mer erfarna kan göra det lilla extra. Responsen från deltagarna har inte låtit vänta på sig. Deltagare har hört av sig, de som har velat komma igång under en längre tid utan att att orka ta tag i utmaningarna det innebär att komma igång.

-Vi vill inte ha monopol på träning i Malmö, tvärtom. Jag tror att många fler hade tränat om de bara tog det första steget. Därför finns vi. Det är vad vi gör. Vi hjälper dig att ta det där första steget, och sen hitta träningsformen du gillar.

Ett gymkort kan kännas som en dyr investering, och det är naturligt att känna sig osäker inför en träningsform man aldrig har provat tidigare – I de situationerna är Träna i Parken extra viktiga, menar Harald. Chansen att du faktiskt provar någonting nytt ökar markant ifall du inte ställs inför krav om medlemskap, träningsavgifter och tråkiga kostnader.

– Träning kan vara både enkelt och kul! Om vi fick välja ett budskap för våra deltagare att ta med, hade det varit just det. Det enda som behövs för att man ska nå dit, till det stadiet där träning är någonting enkelt – det är att våga ta steget. Kunskapen bidrar våra duktiga ledare med!